perkongsian kelas dakwah (1)

17 February 2009
asalammualaikum...

tujuan entry kali ni nak menceritakan apa yang aku dapat daripada kelas dakwah di MSI setiap hari Isnin jan 5-6pm di bilik al-Farabi. so lepas ni aku mengaharapkan agar sahabat2 yang lain boleh sama2 join kelas dakwah ni. memang bagus sangat. selalu dibincagkan bagaimana kita mahu menjawab persoalan yang sering ditimbulkan oleh orang bukan Islam. pada masa yang sama juga dapat menambahkan keimanan kita pada Allah. kenapa? terdapat juga persoalan yang dibincangkan sebenarnya sedar atau tidak bermain2 dikepala kita. yang pasti kelas yang dihandle oleh ustaz Mhyudin Md. Sarip ni memang bagus. dan syabas kepada MSI kerana menawarkan kelas yang memang ditunggu2 oleh mahasiswa Islam. semoga dengan ini teknik berdakawah dapat dipelbagaikan.

Kelas ke-3 (16 februari 2009)
-segala kesilapan bahasa dan kekurangan ana pohon maaf-

isu yang dibincangkan dalam kelas :

"Bagaimana menjawab persoalan non-muslim apabila mereka mempertikaikan bagaimana Rasulullah yang seorang BUTA HURUF boleh menjadi PEMIMPIN dan RASUL?"

1) Bukan syarat untuk menjadi pemimpin (nabi dan Rasul) itu seorang yang sempurna dan berkelulusan.

huraiannya mudah, jika seorang itu tidak berkelulusan namun bisa menunjukkan peribadi yang hebat dan dapat menyampaikan ayat2 alquran yang baik yang tidak mampu dicipta oleh manusia sudah ukup menunjukkan ada KUASA YANG MEMBIMBING NABI & RASUL. dan kuasa ini tidak lain dan tidak bukan ialah kuasa Allah swt. jika seorang nabi & Rasul itu seorang yang hebat dalam sastera dan lain2 tentulah apa yang diperkatakan olehnya akan dipersoalkan dan dipertikaikan. orang kafir akan menuduh nabi & Rasul itu mereka2 berdasarkan kehebatan dia. jadi disini kita dapat lihat apabila Nabi & Rasul itu seorang yang buta huruf dapat menunjukkan pada kita bahawa mereka ini dipimpin oleh Allah.

2) Pembuktian Al-Quran adalah kalam Allah swt.

apabila seorang itu buta huruf, dia tidak mampu untuk membaca dan menulis. jadi adalah mustahil Muhammad SAW mampu menghasilkan ayat2 al-Quran yang hebat. cuba kita lihat surah ar-Rahman dan surah2 lain. bagaimana setiap baris ayat disusun, bunyi penghujungnya dan keindahan maknanya.adalah tidak rasional mengatakan al-Quran adalah kata2 Muhammad. jadi ini membuktikan bahawa Al-Quran adalah Kalam ALLAH SWT.

3) Bandingkan dengan nabi2 terdahulu yang mana non-muslim ini beriman dengannya.

contoh cuba kita lihat nabi Musa AS. bukankah Nabi Musa AS seorang yang gagap. buktinya tika Allah memerintahkan Nabi Musa AS pergi berdakwah kepada Firaun, Nabi Musa mengadu kepada Allah bahawa dia seorang yang gagap dan tidak mampu untuk berdebat dengan Firaun. Nabi Musa AS adlah nabi bagi orang Yahudi. jika mereka mempersoalkan Rasulullah SAW seorang yang buta huruf tidak layak untuk menjadi nabi dan Rasul, bagaimana pula dengan nabi mereka? Nabi Isa AS tidak mempunyai bapa tapi masih menjadi Nabi dan Rasul. namun harus diingat Islam tidak pernah mengajar kita untuk merendah2 nabi2 terdahulu. sebaliknya kita disuruh beriman dengan mereka. jadi persoalan kepada non-muslim tadi mengapa mereka pula yang suka mempersoalkan. mungkin mereka perlu fikirkan kembali.

4) pada waktu itu perkara buta huruf adalah biasa.

ketika zaman Rasulullah saw, perkara buta huruf adalah biasa. bukankah Allah melantik Rasulullah dari kalangan manusia supaya tidak berbeza dengan manusia yang lain. jadi ini bukanlah persolan utama kenapa Rasullulah tidak boleh seorang yang buta huruf. selain itu, pada zaman Rasulullah terdapat juga pendeta2 nasrani yang hebat, kenapa mereka tidak mempersoalkan persoalan ini? jelaslah persoalan ini hanya wujud pada zaman ini sahaja. zaman di mana buta huruf kelihatan sangat pelik.

i
tulah antara serba sedikit huraian yang dibincangkan. jika sahabat2 ada alasan yang lebih kukuh boleh kita kongsikan.

apa yang pasti, ana cukup terkesan apabila ustaz menyatakan apabila kita berdebat dengan golongan seperti ini seharusnya kita berdoa dan membersihkan niat semoga apa yang kita cakapkan ini dapat memberi hidayah kepada mereka. kerana mereka ini adalah antara golongan yang mencari.

selalu apabila kita di aju persoalan begini kita jadi 'panas' tak tentu pasal dan tanpa sedar bicara kita jadi debat yang mahu membunuh mereka. seharusnya bicara kita menjurus kepada pembinaan berfikir.

untuk sesi kedua adalah latihan menyampaikan ceramah. pengerusi JKSK menjadi pelajar pertama yang kena membuat demo. dalam ucapannya dia menyentuh isu non-muslim mengatakan al-Quran adalah salinan daripada Injil dan Taurat.

Adakah Al-Quran salinan Injil dan Taurat???

ya... apa yang ada dalam Injil dan Taurat ada dalam al-Quran. Pada zaman nabi Ibrahim terdapat 'SUHUF" (x pasti ejaan betul atau tak) kumpulan syariat2. di dalam bible terdapat perkara mengenai Haji dan perkara lain yang juga terdapat dalam 'Suhuf' jadi adakah Bible(injil) ini juga meniru 'Suhuf'. dalam al-Quran juga terdapat perkara yang ditulis dalam 'Suhuf'. jadi ini menunjukkan bahawa agama yang dibawa oleh nabi Ibrahim, nabi Isa dan Nabi Muhammad saw datangnya dari sumber yang sama iaitu agama samawi yang datang dari Allah swt. malah lebih hebat lagi, cerita mengenai nabi Isa yang tiada dalam bible diceritakan dalam al-Quran.

untuk mereka yang mengatakan
Injil+Taurat=Al-Quran

sedarlah ini adalah satu pengakuan yang tidak bertanggungjawab!

untuk next class perkara yang dibincangkan adalah mengenai

non-muslim sembah berhala tapi orang Islam sembah Kaabah (objek) . apa beza kaabah dengan berhala?
-jemput sama2 mendengar pandangan Ustaz dan sahabat2 lain-

0 comments: