dimana keadilan?

16 February 2009
rakaman itu diambil ketika berlakunya himpunan penduduk perak di Masjid Ubaidullah, Kuala Kangsar. tujuan diadakan himpunan itu untuk menghalang Sultan Perak dan BN dari mengadakan majlis angkat sumpah untuk menteri besar Perak yang baru.

terpaku aku tatkala menonton video ini. aku ingat lagi pada tarikh kejadian iaitu 6 Februari 2009, aku terasa mahu sangat pergi bersama2 dengan rakyat menyuarakan rasa tidak puas hati dengan pembetukan kerajaan baru Perak yang tidak sah. mahu bersama2 rakyat Perak merayu kepada Sultan Perak agar pilihanraya diadakan di Perak. agar keadilan dan kepuasan hati rakyat Perak tidak dicabuli.

tapi apabila melihat ideo itu, sungguh hati aku berdebar. bagaimana jika aku disana? mampukah aku melawan dan bertahan dari serangan pelbagai sudut? lihat sahaja pada FRU yang menggempur manusia tidak kira siapa. aku terkesima melihat dua orang mujahidah. walaupun umurnya sudah tua namun mereka tidak gentar dengan FRU. malah mereka berdua berdiri di barisan paling hadapan daripada ribab yang dibuat oleh golongan Muslimin. SubhanaAllah, tiada rasa takut yang terpamir. ternyata dua orang mujahidah ini memang cintakan perjuangan. walaupun mereka nampak tua namun jiwa mereka muda. lebih muda dari aku.

namun, FRU tetap FRU. tiada belas kasihan. dua orang mujahidah itu ditengking suruh kebelakang. namun mereka menolak. lantas FRU menolak wanita itu. aku tak pasti apa yang berlaku kepada 2 orang mujahidah itu namun aku berdoa agar mereka tidak apa2. aku percaya ini bukan pengalaman pertama mereka.

melihat gerakan FRU melalui video buat aku rasa sedikit takut. mereka bergerak seiringan. tambah mengecutkan perut bila melihat mereka membawa kayu yang digunakan untuk memukul sesiapa sahaja yang mengahalang jalan mereka.

polis di sana sini. menangkap dan menggari sesiapa sahaja yang namapak mencurigakan. gas pemedih mata dilepaskan. owh.. bagaimanakah rasanya?

kemudian kenderaan yang membawa sultan bergerak meintasi mereka. sayang mereka tidak mampu menahannya. dan tiada kereta yang berhenti untuk memberikan simpati. masing2 berkejar meninggalkan rakyat Perak yang menangis dan tersungkur ke lantai. mungkin merasa terlalu kecewa kerana mereka tidak diterima untuk didengar suara mereka.

aku jadi pilu. apakah salah mereka? mereka hanya menuntut hak mereka. bukanlah mereka mahu menderhaka, cuma minta sedikit ruang suara mereka didengar dan dianalisa. argh... sukarkah?

siapakah yang bertanggungjawab untuk semua ini? dimana keadilan? siapa menteri besar Perak yang sebenarnaya? masihkah IR NIZAR atau MB YANG BARU? kalau IR NIZAR masih MB Perak, maka bertuah orang Perak kerana punya 2 menteri.

sesungguhnya kebenaran itu pasti akan munul. kesabaran dituntut.

Ya Allah, walaupun aku bukan orang Perak tetapi atas dasar Islam aku mahu bersama2 dengan saudaraku di Perak. semoga kau beri ketabahan pada mereka. mungkin ini TarbiahMu. untuk mengingatkan kami yang sudah mula lupa.

Allah... berikanlah kemenangan pada puak yang benar...

0 comments: