hari yang penat...

16 February 2009
penat sangat. penat semalam tak habis tambah dengan penat hari ni. memang penat yang melampo. bayangkan semalam aje discussion dari ja 9.00am sampai ke jam 6.00pm. sambung hari ni start dari jam 8.30pm sampai la ni (4.49am) tak habis2 lagi. argh... tension dan rasa penat sangat. tapi apa boleh buat nak buat yang terbaikkan.

proses control. subject ni buat semua stuent chemical engineering jadi gila di buatnya. mana taknya, case study harus diselesaikan sendiri. lecturer hanya memberi hint sahaja. forum di e learning digunakan untuk bersoal jawab dengan mereka yang expert dalam case study ni. memang jadi gila dibuatnya. ruangan terbatas. saat ni sahabat2 jadi tempat pergantungan. saling bertukar idea dan pendapat. kadang2 naik gila juga dibuatnya. bila dua idea bertembung dan masing2 tak mahu mengalah. memang menggila dibuatnya. boleh bergaduh!

tapi macam tulah kehidupan sebenar engineer nanti. semua kena selesaikan dengan team. memang pecah kepala kalau nak solve problem di plant. tapi kalau dah terbiasa dengan kehidupan yang merimaskan macam ni memang huh....

terfikir kalaulah orang2 chemial engineer ni yang sanggup tak tidur malam untuk solve problem boleh sumbangkan pemikiran diorang untuk kemajuan Islam, tentulah Islam akan berkembang dengan pantas dan tak mustahilakan kembali menawan dunia. tapi sayang, kita hari ni melakukan sesuatu dengan niat duniawi. kita meletakkan kebahagian di dunia melebihi kebahagian di akhirat yang kita tidak nampak.

sahabat bukankah kehidupan dunia ini hanya bersifat sementara. entah esok atau lusa kita akan pergi. di sana nantilah kehidupan yang kekal abadi. fikirkan apa yang akan kita bawa untuk dipersembahkan kepada Ilahi?

Allahuakhbar... gementar hati ini. aku yang bercakap ini bagaimana pula? berapa banyak yang aku sumbangkan untuk berkembangan ISlam? apa yang aku korbankan untuk kesejahteraan Islam? dimana pemikiran baru yang aku bawa demi kemenangan Islam?

berkata sangat mudah bagaimana pula merealisasikannya? ramai yang berkata berapi2.. tapi bagaimana dia menzahirkan apa yang dikata?

Allahuakhbar... terasa lemah diri ini. mungkin aku tak sehebat Insyirah (watak yang digambarkan oleh Ustaz Dzul) tapi kalau boleh biarlah kehadiran aku dapat dirasai dalam perkembangan ISlam. walau aku tak sepetah Ustazah Nurbaya dan tak setegas Zainab Al-Ghazali, namun aku mahu blog ini menjadi wadah penyampaian ku...

Ya Allah... terasa lemah diri ini. aku hanya mengharapkan redaMu... moga dalam setiap kerjaku menjadi satu medium tarbiah untukku dan dakwah untuk aku sampaikan kepada masyarakat sekeliling. Ya Allah redailah niatku dan sentiasalah memayungiku....


Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot


"Beruntunglah orang yang hari ini lebih baik dari semalam, terpedayalah orang yang hari ini sama seperti semalam, dan celakalah orang yang hari ini lebih buruk dari semalam..Yang paling jauh, bukannya bintang, mentari pun bukan jua rembulan tetapi adalah masa yang berlalu dan tidak akan kembali..kelmarin yang luput menjadi secancang kenangan, semalam yang terluput mengukir sesalan..yang ada hanya hari ini & akan datang..gunakanlah hari ini dengan sebaik mungkin kerana esok belum tentu milik kita, sedangkan semalam telah pergi buat selamanya.."Dapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot


0 comments: