Alhamdulillah...

31 March 2009
Finally i am finish my thesis for chapter 1 to 4. sekarang tawakal aje macam mana Prof NASA nak check. harapnya dia akan suggest lebih banyak idea menarik untuk aku tambah dalam thesis aku nanti.

thesis yang bermakna.
aku mempunyai satu impian yang berkaitan dengan chemical engineer. semua orang tahu, family aku tau terutama my brother yang aku memang tak de rancangan langsung nak aik chemical engginer apatah lagi bergelar seorang chemical engineer. tapi sekurang2nya aku harap dalam aku study ini aku dapat menghasilkan satu thesis yang baik dan dapat memberikan sumbangan kepada masyarakat.

dan menariknya tajuk PSM yang aku dapat juga sangat menarik dan membantu aku dalam memenuhi impian.

namun impian perlukan semangat mujahadah yang tinggi. entah kenapa aku kebelakangan ini terlalu leka hingga mengabaikan satu lagi tanggungjawab aku dalam post sebagai seorang student yang menuntut ilmu demi Islam.

kelalaian ini mungkin berpunca dari sikap aku sendiri yang kadang2 terlalu ambil ringan dalam semua perkara.

perkara inilah yang sangat aku kesali. dan alhamdulillah kebeakangan ini kehadiran sahabat yang memberi nasihat membawa aku kepada semangat untuk bermujahadah.

meninggalkan perkara kebiasan demi kejayaan
ya ada kala apa yang kita suka sebenarnya membawa kita kepada seribu masalah. mungkin kita tak mampu untuk mengubahnya seratus peratus. jadi mengapa tidak mengubahnya dengan cara sedikit demi sedikit.

jika suka berbelanja dan sukar mengawalnya, kurangkan ia dengan kurangkan satu daripada kebiasaan. akan datang kurangkan 2 dan seterusnya.

jika suka menonton anime berjam2 maka kurangkan kepada hanya satu jam dan seterusnya kurangkan lagi.

sebaliknya tambah perkara2 yang sering membuatkan kita tak cukup masa.

contohnya membaca. selalu membaca 1 jam, maka tambahkan. pembacaan tak semestinya rigid pada buku akademik. demi menjadi mahasiswa yang intelektual pembacaan pada pemikiran orang lain adalah penting. perbincangan dan forum boleh jadi menarik dari anime dan shoping jika kita mampu memanipulatenya

sekali sekala berubah dan menanamkan mujahadah akan menjadikan kehidupan ini lebih indah. moga ia membawa kita dekat padaNya.

0 comments: