STIGMA hasilkan SIGMA

08 March 2009
alhamdulillah, sampai juga aku dan sahabat2 seperjuangan ke program STIGMA. program yang menemukan semua srikandi dari pelbagai pelosok universiti. ternyata inilah julung2 kali program yang aku pergi di mana semua srikandi bersatu dan berpadu bagi memantapkan gerakan muslimat di peringkat kampus.

aku hanyut dalam forum antara senator mumtaz dan Ustaz Dzul. ternyata kedua2 orang hebat ini cukup membuatkankan kami yang muslimat ini panas telinga dan tercabar.


Senator Mumtaz Bt. Mohd Nawi

ini merupakan pertemuan ke dua antara aku dan senator Mumtaz. pertemuan pertama dulu beiau banyak membincangkan tentang pentingnya ahli gerakan mahasiswa untuk bijak dan berjaya dalam pelajaran.

aku cukup kagum dengan beliau. selaku seorang graduan undang2 dari UIA beliau nampak begitu hebat dan yakin berhujah. ternyata gelaran pelajar terbaik UIA memang layak untuk beliau. apa yang cukup aku terkesan adalah mengenai pegangan beliau. bagaimana beliau begitu yakin dengan perjuangan sehingga beliau sanggup meninggalkan ibunya yang sedang sakit kanser peringkat 4 semata2 untuk menghadiri program STIGMA agar dapat berkongsi pengalaman dengan ahli gerakan muslimat muda. cukup kagum aku apabila beliau mengatakan apa yang dilontarkan oleh ayahnya sebelum beliau datang kesini iaitu beliau belum diuji sehebat Nabi Ibrahim yang diminta Allah untuk menyembelih anaknya Nabi Ismail.

betapa kuatnya jiwa pejuang. jauh sekali kalau nak dibandigkan dengan diri ini. terlalu jauh umpama marikh dengan pluto. jauh sangat. berbeda sekali.

antara kupasan forum pagi tadi adalah bagaimana meningkatkan gerakan di peringkat muslimat yang dilihat seakan2 didominasi oleh muslimin sahaja.

Senator Mumtaz menekankan untuk muslimat menjadi seorang pemimpin hebat, perlu dia untuk menjadi pemimpin hebat pada dirinya dulu. bagaimana seorang muslimat yang hebat memimpin tetapi mengabaikan tentang pengurusan dirinya? bagaimana seorang pemimpin yang hebat tetapi seolah menjauhkan dir dengan orang2 terhampir dengannya. aku kaget mendengar cerita beliau membantu mak cik cleaner membersihkan tandas hostel bersama2. bukan itu sahaja golongan cleaner ni dijadikan tepat untuk berdiskusi untuk mengkaji permaslahan golongan ini sehingga mak cik2 ini bertambah respect dengan senator.

malah senator menekankan dalam kita keras dan lasak bergerak kerja, jangan sekali2kita lupakan yang diri kita ini perempuan. treat ur self like permaisuri. jangan hilangkan sifat feminisma yang ada pada diri. malu biar bertempat.

terlalu banyak yang beliau timbulkan dan aku menyetujui apa yang diperkatakan malah terasa seperti ada momentum hebat yang sedang menolak2 aku untuk pergi ke tingkat yang atas lagi. malah mula memasang tekad untuk menjadi hebat seperti beliau.

Ustaz Dzul pula mencabar kami agar melakukan sesuatu yang mengatasi kebiasaan. contohnya gerakan muslimat seharus lebih terkehadapan. independent dan mampu mengurus program. tidak perlu lagi manja2 tetapi tegas dan sentiasa bersedia.

aku terkesima apabila beliau mencabar kami agar tambil dalam setahun atau dua tahun lagi sebagai front muslimat yang dapat mencabar gerakan Sister In Islam demi menyampaikan Islam yang sebenar.

sampai bila isu muslimat tetapi muslimin yang bersuara. tidak malukah kita muslimat?

argh... cukup terbakar benar rasanya. seperti ada api2 yang menyala. moga2 api itu tidak padam tapi digunakan untuk menolak aku kepada lebih berani demi perjuangan islam. Takbir!

program kemudian diteruska dengan pelancaran nama baru Helwani gamis kepada SIGMA (Srikandi Gerakan Muslimat). ternyata jika HELWANI dulu skonya hanya pada menjaga kebajikan, tetapi SIGMA akan membawa gelombang Mahasiswi dalam gerakan mahasiswa bukan sahaja di kampus malah ke peringkat Nasional.

Kak Rafidh selaku TP Gamis telah membentangkan kertas kerja SIGMA. ternyata insan yang pertama kali aku jumpa ini memang hebat orangnya. cara bercakap penuh semangat dan jelas. tak hairanlah Ustaz Dzul mengatakan gerakan muslimat bermula semasa kepimpinan Ustazah Rafidah. memang hebat orangnya tak terlawan dengan tubuhnya yang kecil molek itu.

sebelah petangnya pula, kami dibahagikan kepada group2 mengikut kemahiran dan minat. bengkel MP3 iaitu multimedia, penulisan, peka isu dan pidato sememangnya menarik. dan seperti biasa aku telah mengikuti bengkel Multimedia. dalam multimedia perbincangan kami pada montaj dan blog.

apa yang pasti semuanya baik, namun masih ada ruang yang boleh diperbaiki. dan apa yang aku harapkan SIGMA dapat membuat roadtour ke seluruh kampus bagi menyampaikan gelombang MUSLIMAT... POWER.. POWER.. POWER.. ke seluruh kampus. kami bisa membawanya ke kampus kami, tapi ahli kami juga mahu melihat semangat di wajah kalian. moga2 terbakar yang kami rasai mampu membakar mereka juga.

HIDUP MUSLIMAT...

SERIKANDI KILAUAN BELATI!!!

HELWANI kepada SIGMA

0 comments: