PPSMI adalah suatu kebencian yang menyesakkan.

10 March 2009


Berikut antara beberapa video berkaitan dengan demonstrasi 100 ribu membantah PPSMI. teruja aku bila tahu pasal demo tu. ingat hati memang nak pergi tetapi bebanan tugas di UTM ni menghalang. takpalah dari jauh aku mendoakan keselamatan sahabat2 seperjuangan di sana yang berjuang demi anak bangsa.

mengulas isu PPSMI ini aku bukanlah orang hebat yang mampu berhujah, tapi diruangan ini aku ingin bersuara setakat yang aku mampu mengenai PPSMI ini.

Pembelajaran dan Pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris.
pertama kali aku mendengar idea yang dilontarkan oleh Tun Dr. Mahathir Mohammad ini ketika aku dalam tingkatan 3. waktu tu heboh orang bercerita tentang perkara ini. terdapat juga keluhan yang aku dengar dari guru2 maths dan sains yang dah lama mengajar maths dan sains dalam bahasa melayu. aku faham, ada di antara mereka yang menganggap ini sukar. masakan sudah berpuluh tahun mengajar dalam bahasa melayu alih2 disuruh mengajar dalam bahasa Inggeris, tak ke parah.

walaupun kerajaan waktu itu menyediakan kursus dan pelbagai kemudahan seperti laptop, pemasangan LCD di dalam kelas sebagai alat membantu mengajar namun masakan itu semua dapat membantu guru2 ini. dan aku ingat lagi pada cikgu Salbiah yang mengajar matematik. rasanya gara2 kelemahan dalam Bi menyebabkan ramai student2 yang macam bengang bila dia ajar. kesian dia, tak patut dilayan sedemikian rupa. dan aku rasa itulah dilema yang dihadapi oleh guru2 waktu itu.

alhamdulillah masa aku masuk tingkatan 4 diorang tak start PPSMI pada kami. PPSMI bermula untuk tingkata satu waktu aku dalam tingkatan 4. kalau tidak parah jugalah jawabnya. ya lah sebelum ini dah study dalam bahasa melayu, alih2 kena tukar Inggeris pula. tak ke haru tu.

mula2 dulu aku agak setuju dengan PPSMI ini. yalah aku antara mahasiswa yang agak lemah juga dalam BI ini. selalu rasa rendah diri nak cakap dalam BI walaupun bila cakap BI normal aje. bagi aku mungkin kerana kurang pendedahan.

namun semakin dewasa dan apabila sepupu2 aku yang kecil yang terpaksa melalui PPSMI ini mengadu masalah mereka aku mula jadi risau. alhamdulillah adik aku tak ad masalah cuma yang kecil2 ni. aku bingung bila mereka yang di bangku sekolah rendah ini tak mampu memahami konsep asas dalam maths mahupun sains. terfikir sejenak kalau yang asas pun tak lepas macam manalah budak2 ni nak menempuh sains dan maths yang lebih mencabar nanti di peringkat menengah mahupun universiti.

betul. PPSMI membantu anak2 lebih memahami Inggeris namun bagaimana pula dengan anak2 kecil yang berada di luar bandar? selaku mahasiswa yang berada di bandar aku merasakan PPSMI hanya masalah kepada segelintir anak2 kecil sahaja, namun bila aku menjengah mereka yang di luar bandar bagaimana pula?

wahai sahabat2 sekalian. bayangkan bagaimana jika anda semua punya adik2 di luar bandar. yang seba jauh ketinggalan dalam kelengkapan pembelajaran. namun disuruh belajar dalam bahasa inggeris. bukankah ini membantutkan pembelajaran mereka.

apa masalahnya jika belajar dalm bahasa melayu? aku dulu pun belajar dalam bahasa melayu malah dapat masuk Universiti dalam bidang enggineering lagi. walaupun banyak term bahasa melayu yang tak digunakan namun bila menyebut term inggeris aku jadi faham . bukan faham term tu sebaliknya faham fungsi setiap term itu. jadi ia bukan masalah.

jika mahu menghebatkan pertuturan dalam bahasa inggeris, kenapa tidak matapelajaran lain seperti muzik atau jasmani dalam bahasa inggeris. malah mata pelajaran bahasa inggeris pun ada. kenapa tidak di mantapkan sahaja. ditambah kualiti guru-guru bahasa inggeris.

apa yang pasti dalam class sekarang tak kira kat mana aku belajar bahasa penghantarnya tetap dalm Bahasa Melayu. cuma term aje dan buku dalam bahasa inggeris. tak ada masalah langsung.

kelemahan mahasiswa dalam bahasa inggeris bagi aku berpunca dari diri sendiri. kebekuan dan ketakutan untuk mempraktikan menyebabkan kita terus ketinggalan. aku bimbang jika PPSMI diteruskan menyebabkan anak2 muda hebat dalam sains dan maths akan berkurang kerana mereka terhimpit dalam masalah bahasa dan takut juga ada yang takut bersuara dalam kelas kerana bimbang dengan bahasa inggerisnya.

hai PPSMI ini memang bingit. namun aku harus bangkit!

ayuh sahabat teguhkan pendirianmu sampai bila anak bangsa kita harus terus ditindas. sampai bila mereka akan terkebelakang!

0 comments: