88% Rakyat Sedang Menyebelahi Oposisi Manakala 3% Memilih Oposisi Konservatif

01 March 2009

25 Februari, Petaling Jaya : Ummah Talk Siri 2 GAMIS telah menyaksikan beberapa pendedahan fakta mengejutkan mahasiswa oleh Prof Madya Abu Hassan Hasbullah, seorang penganalisis politik Malaysia yang terkenal dengan ketepatan ramalan dan kekukuhan kajian penyelidikannya. Antara pendedahan penting beliau kepada ahli-ahli GAMIS ketika mendiskusikan isu-isu semasa politik Malaysia dari kaca mata future study beliau, antaranya :

1) Kumpulan paling 'berbahaya' dan 'kritikal' penentu masa depan politik Malaysia adalah 68 % pengundi muda.

2) 88 % pengundi sedang memihak kepada oposisi pada ketika ini. Sejauhmana PR bersedia untuk memerintah andaikata 14 negeri dalam PRU 13 tumbang ke tangan PR ?

3) Hanya 3 % generasi muda memilih parti-parti"konservatif" dalam PR seperti Pas dan Dap manakala 97 % memilih PKR

kerana kesebatian jiwa anak muda yang bencikan BN kepada parti "persinggahan" yang tidak mengikat ahli-ahlinya dengan sebarang ideologi dan mengamalkan pluralisme politik. PKR adalah parti "festival" tanpa idealisme yang 'berat' dan ini diterima mudah oleh anak-anak muda yang mahu berjinak dengan politik.


Selain itu, beberapa penegasan penting telah beliau utarakan sepanjang observasi beliau lakukakan khususnya sepanjang 3 hari berada di Perak dan melihat secara langsung senario politik di Perak, antaranya :

1) Semua generasi baru PR tidak bersedia menjadi pemimpin. Kebergantungan kepada individu-individu tertentu seperti Anwar Ibrahim, Ustaz Abdul Hadi Awang, Ustaz Nik Aziz, Ir Nizar dan sebagainya hakikatnya memudahkan serangan musuh untuk menguburkan PR di negeri-negeri mereka kuasai dalam PRU 12 baru-baru ini.

2) Semasa gelombang 16 September ditiupkan oleh DSAI, sejauhmana pemimpin PR melihat secara anti-thesis dengan melihat secara kritis andaikata lompat parti itu berlaku di negeri-negeri PR sendiri. Tidak sepatutnya semua pimpinan PR menyambut 16 September secara ofensif menyeluruh ke negeri-negeri BN sehingga lupa kubu sendiri.

Prof Madya Abu Hassan Hasbullah yang digelar "mahaguru" oleh para panelis ketika Forum Masa Depan Politik Malaysia sebelumnya di UIAM menggesa mahasiswa menolak "politik fasiq" yang telah mengorbankan kepentingan rakyat, ekonomi dan sosial negara yang kian kritikal dengan lompat-melompat parti. Prof Madya Abu Hassan pernah terkenal dengan ketepatan ramalan politiknya yang berasaskan kajian (survey) seperti jatuhnya 6 buah negeri ke PR menjelang PRU 12, kemenangan Kuala Terengganu dengan majoriti lebih 2,000 undi dan lain-lain lagi.


sumber:http://gamisdaily.com/v4/

***terasa cemburu sangat dengan mahasiswa kampus tengah yang terhidang dengan pelbagai ceramah pembuka minda. setiap masa ada sahaja kuliah2 yang berbentuk menjana pemikiran diadakan. ada sahaja individu yang dengan berani hadir membawa pemikiran hebat mereka untuk dikongsi bersama. bersama menjana pemikiran, merancana gerakan. hm... terasa cabaran! walaupun di selatan ni masih sejuk dalam bongkah ice, tapi syukur ada juga yang berusaha mengetuk memecahkannya. ada sahaja yang berusaha menyalakan api agar kepanasan dirasai semua. agar tiada mahasiswa yang terus mati tanpa mereka sedari.

semoga bicara2 ilmiah sebegini akan hadir dan wujud di UTM. semoga nanti ilmu2 peikiran dan budaya berfikir menjadi dambaan mahasiswa selatan. bukan lagi hiburan atau konsert yang mereka nanti2kan.

NANTIKAN SEMINAR KEINTELEKTUALAN MAHASISWA DI UTM!!! akan datang...

0 comments: