handphone....

02 April 2009
-antara gadget kesayangan aku... tak tau nak tekan apa kalau laptop tak ada-
-"dulu, kini dan selamanya" mungkin tak de sapa akan percaya kalau aku kata inilah handset pertama yang aku beli dengan duit gaji aku masa tunggu result SPM dan masih digunakan sampai sekarang.
MOTOROLA C380-


ada masa aku merasakan diri sangat sesak kerana ada satu masa handphone akan sentiasa masuk dengan pelbagai mesej. dan ini terkadang menganggu dalam kerja2 untuk focus dalam melakukan kerja lain. ada kala aku merasakan perlu untuk berehat tanpa diganggu sesiapa.

teringat akan along, abang sulungku. ketika belajar di UKM dulu dia juga sebok berpersatuan di fakultinya. dia selalu kata bila time study dia akan matikan handset untuk focus dalam study.

dan kta2nya bagai menjadi nasihat untuk aku. ada kala ketika mahu benar2 belajar jari2ku pantas mematikan handset.

Sang Murabbi
teringat satu hari aku menonton cerita sang Murabbi di dataran resak anjuran LTKS KTDI. tetiba aku tersentak. aku tersentak dengan satu scene dimana sang murabbi pulang di suatu petang. lalu dia mengendong anaknya dan membawa motosikalnya masuk ke bahagian belakang rumah. lalu isterinya bertanya kenapa dia berbuat sedemikian rupa? jawabnya ringkas "Abi juga perlukan istirehat".

di petangnya apabila terjaga dia beristighfar sambil menyesali diri. dia menyesal kerana mementingkan diri. kata2nya ini sungguh aku kagum "bagaimana abi boleh pentingkan diri, sedangkan orang cari abi atas urusan ISLAM". (lebih kurang begitulah ayatnya)

rasa nak gugur air mata aku. Ya Allah, apa yang aku dah buat? aku pentingkan diri, aku matikan handset macam mana dengan sahabat2 yang mencari aku atas dasar ISLAM? demi kemaslahatan ISLAM? sesungguhnya aku melakukan gerak kerja ISLAM adalah demi menjamin kebahagian diriku di akhirat kelak. namun aku lebih menumpukan tentang nafsuku sahaja.

sejak hari itu aku takkan nak matikan handset lagi. banyak lagi ara yang boleh dilakukan selain daripada mematikan handset. asalkan kita meletakkan kepentingan ISlam itu lebih utama maka insyaAllah semuanya akan terasa indah.

rehat daei tanda dia lalai...
berehat biarl berpada =)
0 comments: