finally...

08 April 2009
alhamdulillah. akhirnya malam ini akan jadi malam terakhir discussion untuk case study Process Control. siapa sangka aku hampir karam dalam kebusyan process control ni.

menyorot kembali rentetan waktu pertama kali diperkenalkan dengan PBL. masa tu masih lagi di tahun satu. malah di semester satu. semuanya masih baru. masih bersemangat.

waktu itu PBL diimplimentasikan di kelas introduction to engineering. waktu tu lecturer adalah Dr. Khairiyah atau lebih popular dengan panggilan Dr. K antara orang yang bertanggungjawab memperkenalkan modul PBL (problem base learning) di fakulti FKKKSA.

masa tu aku dalam kumpulan OBE (Outstanding & Brilliant Engineer) . masa tu ahli group Aw, Abu dan Nadia.

memang seronok sangat. walaupun tension sebab selalu kena baca tecnical journal dan report sebab tak faham, tapi disebabkan semangat nak jadi engineer bacalah juga walaupun sampai ke jam 3 pagi. teringat masa tu roomate perli nampak aku macam Ir Engineer pulak.(dalam kenangan OBE)

dan pengakhirannya kami sangat enjor. berbeza dengan group2 lain. ada yang bergaduh dan ada yang sampai tekad tak nak amik subject control dengan Dr K lagi. namun bagi kami OBE ukhuwah terbina hebat. sampaikan masa hari terakhir kami adakah makan2 bersama dan bergambar bersama. semasa hari presentation day kami memakai pakaian tema yang sama dan waktu discussion with lecturer kami memakai t-shirt KTDI. hm... saja nak tunjuk keakraban yang terbina.

namun segalanya sangat berbeza dalam control. keseriusan semakin bertambah. beban semakin menggila.

aku antara yang merasa bebanan yang teramat. PBL yang dipraktikkan dalam subject control benar2 menggugat jiwa aku. mana taknya hati bertarung antara tangguangjawab dan komitmen. agak sukar apabila berada dalam group yang mengharapkan komitmen dari setiap ahlinya.

dala setiap study case kami memperuntukkan seminggu untuk menyelesaikannya. dalam waktu yang singkat dan terlalu banyak yang perlu diselesaikan sendiri menyebabkan meeting terlalu kerap. contohnya hari sabtu dan ahad akan meeting dari jam 8am to 1pm. then akan bersambung dari jam 8pm ke 12pm pada hari yang sama. pernah satu kali untuk case study yang ke2 kami start meeting dari jam 5pm dan habis pada jam 5am.

dalam kesibukan control juga aku diuji dengan PSM. sepatutnya PSM yang pertama ini hanya tertumpu kepada proposal. namun disebabkan supervisor aku (Prof NASA) mahu researh aku disudahkan sem ini juga kerana hasil experiment mahu dipamerkan pada INATEX yang akan menjelma bulan 8 ni. sebagai student pastinya aku takkan melepaskan peluang ini. bukan mudah hasil kerja kita akan dipamerkan. namun ini menuntut aku berkurung di dalam lab sepanjang hari. dan untuk menyudahkan research ini aku perluakan 16 kali experiment dijalankn dengan parameter yang berbeza dan setiap satu experiment dengan purata satu hari untuk complete.
(antara sample, dari kiri residue EFB, liwuefied EFB dan novolac resin)

(resin dan unreacted)

(liquefied EFB dengan campuran formaldehyde, NaOH dan air suling sedang di reflux, sengaja tak guna three bottom flask sebab resin yang terhasil jenis novolac so dia akan keras dan sangt sukar nak kuarkan melainkan pecahkan three botto flask. lepas tu sapa nak bayar? so kena guna alternatif lain)


pernah satu kali ketika melakukan experiment liquefied wood (sangat reaktif kerana campuran phenol yang tinggi) terpercik ketika aku sedang melakukan filter vacuum. semuanya gara2 aku tersalah pasang tiub. tiub yang sepatutnya menyedut bertukar kepada menolak menyebabkan product terpercik keluar dan terkena muka dan tangan aku. akibatnya tangan aku melecur. mujur bahagian muka tidak teruk kerana ada precaution waktu itu.


semua ini kadang2 amat menganggu aku. kesebokan sebagai student terkadang melemaskan aku. adakalanya aku rasa give up. sampai satu saat rasanya engineering course sangat tak sesuai dengan aku.

dan kadang2 aku rasa diri perlu uzlah. perlu menyendiri dari segala gerak kerja. perasaan sangat kecewa bila ada yang tidak faham dengan tekanan yang dialami oleh diri. lantas jari2 kecil bertanya dengan SMS pada kak syifa' minta supaya diberikan kata2. saat itu air mata sahaja sebagai penawar pada kedukaan. aku terkeliru dan sangat memerlukan penjelasan dan ingatan.

alhamdulillah. persoalan 3 peranan manusia di muka bumi ini membuatkan aku sangat terkesan. ditambah pula dengan ayat dari surah (x ingat) "adakah kamu mengatakan kamu berimen selagi kamu tidak diuji" membuatkan diri ini terpana dan merasa betapa kerdilnya diri.

perlunya sahabat sebagai orang yang sentiasa mengingatkan. alhamdulillah hadirnya kak syifa dengan satu mesej yang cukup ringkas buat aku merasa betapa diri tidak pernah bersyukur atas segala nikmat yang pernah dia berikan. jika aku terbeban, adalah yang lebih terbeban diluar sana.

namun apakah rahsia mereka? menghadapi bebanan dengan senyuman.

bina kekuatan dalaman. perjuangan tanpa kekuatan pasti takkan berjaya. teringat bagaiman sultan Muhammad al fateh menawan kota Constantinople. bukankah beliau memastikan tenteranya mengamalkan amalan tahajud. begitu juga dengn salahuddin al ayubi. malah rasulullah juga mendapat kekuatan dengan solat malam. begitu juga dengan tuan guru nik aziz yang sangt istiqomah dalam solat malam. dan aku? bina kekuatan itu. lupakan kegembiraan dunia yang banyak kepada melalaikan. belajarlah erti bermujahadah. berperang melawan nafsu. istiqomahlah!

SubhanaAllah terlalu banyak kau mengajar aku. dari sekecil perkara ke sebesar perkara aku bermuhasabah kepadaMu. layakkah aku menjadi pejuangMu tatkala hanya sekecil beban kau limpahkan aku terus terkulai layu. RETORIKnya diri ini.

masa yang kau berikan harus aku manfaatkan sebaiknya. Ya Allah biarlah masaku digunakan dalam jalanMu, moga2 ia memberi manfaat padaku di kemudian hari.

dan bantulah aku dalam survival studyku. aku pasti melalui pembelajaran aku belajar mengenalMu, aku mempraktikkan pada jalanMu dan aku gunakan untuk membangunkan agamaMu. moga2 ini menjadi sumbangan tak seberapaku terhadap agamaMu.

bantulah aku Ya Allah, pandu diri ini ke jalan yang mendekatkan aku dengan MU... biar selalu.


0 comments: