kelab benci temperature...

17 April 2009
hari ini aku gagal lagi dalam experimen walaupun pada awalnya semuanya nampak baik. semuanya gara2 temperature yang masih tak nak constant. kalau sebelum ni temperature sukar untuk naik, namun hari ini masalahnya temperature terlalu aktif sampai naik tinggi lebih daripa yang aku nak.

akibat rasa tension aku pun mengistiharkan penubuhan kelab anti temperature dengan ahli tetapnya kak Helia...

hm... memang penat buat experiment. mana taknya berada dalam makmal reaktor yang panas. kalau ada aircond tak pa lah. lepas tu setiap masa asyik naik kawal temperature. hai.. aku yang mendidih ni tak de sapa yang counter.

namun di sebalik itu aku belajar banyak benda. antaranya erti persahabatan dan bantu membantu. walaupun kepenatan dan ketension dengan experimen yang selalu fail, namun kakak2 di lab sentiasa meluangkan masa untuk membantu aku. kak Mailin setiap kali tengok aku mesti kata "chaiyok2x. kak Linda siap bagi buku text polymer. masing2 sedia untuk berbincang dengan aku bagi setalkan masalah ni.

selain itu aku juga belajar erti sabar dan ikhlas. "Tuhan sedang mengajarkan aku erti sabar dan ikhlas=)"

begitulah cabaran yang dihadapi oleh daei' setiap masa diuji. setiap apa yang disampaikan tak selalunya mudah diterima. ada masa di abaikan aje. namun ikhlas dan sabarlah insyaAllah kita akan berjaya.

selain itu erti bersyukur. sebelum ni aku sering gagal, namun Allah berikan kejayaan dalam satu dan 2 kali. dengan ini aku harus bersyukur dalam setiap tindakan aku.

hm... namun aku masih lagi tak faham apasal temperature tak boleh naik after 100 darjah celsius. sapa yang dapat jawab aku belanja makan.

kenapa temperature mixture EFB dengan Phenol dan sulfuric acid (catalyst) tak naik selepas 100 darjah celcius. dia stay kat situ aje. sedangkan tak ada air. pemanasan secara reflux

0 comments: