sabar je =)

04 September 2009
apabila berada di tahun akhir, aku sering kali melihat kembali bagaimana aku belajar. jika di SPM dahulu preparation untuk sesuatu test itu di buat sebula sebelum tarikh namun kalau di banding dengan hari ini jauh sekali rasanya. malah di tahun satu dulu aku agak seorang akademician (betul ke eja?) namun perlahan2 aku berubah. semuanya bermula waktu di matrikulasi.

anugerah yang aku perolehi di matrikulasi benar2 buat aku merasa syukur. namun selepas itu aku dikejutkan dengan satu kenyataan yang menyakitkan. seorang sahabat mempersoalkan apa yang aku perolehi. menjadi seorang yang hebat dalam bidang akademik namun tiada apa yang untuk dibanggakan dalam bidang lain benar2 merobek hatiku.

di tahun satu aku menanam tekad. aku mahu membuktikan pada dia yang aku bukan seorang manusia yang hanya duduk di meja study dan berjaya. tapi aku manusia yang busy harinya dengan pelbagai aktiviti berfaedah dan masih mampu berjaya.

alhamdulillah, perlahan-perlahan aku bisa menyesuaikan diri. kesibukan bagi aku bukan lagi penghalang kepada kejayaan namun ia anugerah. kebusyan menjadikan aku lebih menghargai masa, lebih mementingkan apa yang perlu dan yang tidak. kebusyaan menjadikan aku lebih kuat untuk menghadapi kegagalan yang umpama roda dalam hidup aku.

malam ini aku menghantar sms kepada adik2 tahun satu LPM mengajak mereka beraktiviti. seperti biasa perkara yang paling aku tak suka lakukan menaip mesej terpaksa aku lakukan juga. handphone yang selalu buat problem menyebabkan aku mengambil masa yang agak lama untuk mensms kesemua ahli. alhamdullillah berjaya juga.

waktu ini psikologi kena kuat. kesabaran berhadapan dengan balasan mesej adik2 sangat diperlukan. ada yang boleh datang dan ada juga yang tidak dapat datang kerana test dan asignment.

namun aku sangat tersentak dengan satu balasan yang mengatakan "tak boleh... sudy"

dengan senyuman aku mereply "Good luck =)"

geli hati juga dengan adik2 ni. kerenah mereka buat aku teringat bagaimana aku dulu. haha satu nasihat adik2 ni.... jangan terlalu obses dengan satu bidang aje. ilmu tu luas... terokailah walaupun mulanya kita rasa ia tak menark namun dengan ilmu2 lain sebenarnya ia boleh mengembirakan kita dan megurangkan stress.

teringat nasihat angah yang selalu suruh aku bersukan sebab tengok aku yang kadang2 "tak Betul" =)

hm... kalaulah adik2 tu nak tahu, akak ni baru je tahu yang sok pagi ada test design (killer subject) sok pagi jam 10 am...

study smart dik....

doakan akak =)

0 comments: