yang terlewatkan...

12 July 2009
13 Julai 2009...

hari ini sepatutnya aku berada di UTM dan menghadiri kelas. namun aku masih selamba lagi berada di rumah. kenapa? sebab banyak hal yang perlu diselesaikan. yang pasti tak ada siapa yang boleh paksa aku balik awal. i have my own reason.

disebabkan boring di rumah, aku pun volenter nak hantar syawal ke sekolh di La Salle. actually sekolah dia betul2 depn sekolah lama aku. (STAR).

lepas hantar syawal aku pun jalan-jalan ke sekolah lama. setiap kali ke STAR dan melihat bunga-bunga kuning berguguran di hadapan sekolah tu pasti mengingatkan aku tetang seseorang. seseorang yang aku kenal sewakti belajar disekolah dulu.

setiap hari dia datang sekolah dengan basikal. berbanding aku, papa yang hantar aku setiap pagi dan menjemput aku waktu tenagh hri. kalau papa tak dapat amik aku naik bas aje, tak pun KTM.

dalam seminggu memang jarang nak nampak muka dia di sekolah. walaupun dia seorang pengawas tapi dia selalu tak datang. sebulan hanya beberapa belas kali aje attendance dia full.

tapi cikgu semua tak kisah kat dia. kenapa? coz dia genius. even dia tak datang sekolah tapi end of semester dia esti score. huh jelousnya!

penah satu hari aku dengar dia cakap dengan cikgu Ruzi...

"cikgu, saya nak letak jawatan jadi pengawas... saya tak layak."

"kamu jangan macam ni, saya yakin dengan kamu. hm... make sure next week kamu datang pemilihan jawatan pengaws. kami bercadang nak naikkan kamu jadi ketua pengawas."

dan minggu berikutnya aku dengar daripda budak-budak pengawas sekolah aku dia tak datang masa pemilihan itu.

sometimes... aku rasa dia sangat lonely. apakah dia merasakan sepi itu indah? atau dia memang lonely dan tak ada orang cuba faham perasaan dia?

mungkin dia tak lonely....

"mas... cuba teka siapa johan pingpong single?"

"sure dia!"

"ur right.... sapu bersih beregu pun sama =)"

after for last time aku jumpa dia after paper terakhir habis waktu aku tengah tunggu papa dekat bawah jejantas besar tu.

dia pun ada. waktu itu aku nak sangt tegur dia. tanya dia kalau dia ada masalah.

tapi papa pun datang dan semuanya berakhir begitu sahaja.

until now, kadang-kadang aku mesti serve internet untuk cari pasal dia. at last baru-baru ni aku dapat tau dia kat mana n apa dia buat sekarang.

aku percaya dia mesti happy sekarang dan tak lonely macam dulu lagi.


jauh dekat atas sana. dia mesti sangat gembira dapat melihat aku dan rakan-rakan dia yang lain dari atas sana.

aku tak tahu akhirnya dia akan berada di atas sana. tapi aku pasti dia gembira. berterbanganlah dengan bebas....

sampai ketemu lagi sahabat jauhku... lihatlah pada daun kuning yang berguguran dan langit yang terbentang luas... betapa dunia ciptaan tuhan ini indah... berbahagialah kau selamanya....

mungkin salahku melewatkanmu tak mencarimu sepenuh hati maafkan aku....

0 comments: