semua ini dugaan....

15 July 2009
lewat kebelakangan ini aku merasakan bagai ada sesuatu yang sering mengacau2 ketenteraman hati. segala musibah yang menimpa aku rasakan semakin melemahkan aku. sehingga aku terlupa bahawa setiap apa yang berlaku adalah perancanganNya. dan sesugguhnya dia tidak menjadikan sesuatu itu dengan sia-sia.

"tuhan.. usah bebankan kami dengan dugaan yang berat.. seperti yang kau berikan kepada umat yang terdahulu dari kami...."

dalam kesebokan aku dua hari ini, aku sering mengeluh dengan apa yang terjadi tanpa aku mengambil sedikit pun iktibar dari segala yang berlaku.

aku marah dengan apa yang berlaku sehingga aku tak mampu untuk menerimanya. namun aku terlupa untuk bersyukur dengan segala nikmat yang tuhan berikan kepada aku.

apa yang berlaku pada pak lang adalah satu ujian tuhan untuknya. dan jika aku melihat dari prespektif positif sebenarnya musibah yang menimpa ini menjadikan family aku bertambah kuat dan saling membantu antara satu sama lain.

selama ini kami semua dipisahkan dengan bebanan kerja dan ego yang entah apa-apa. family gathering hanya berlaku apabila ada event2 penting seperti hari jadi dan hari raya sahaja. lihat sekarang... setiap masa terluang kami semua berkumpul, masing-masing berikhtiar dan bertukar-tukar pendapat dalam mencari jalan terbaik untuk mengubat pak lang.

masing-masing saling berkorban, duit... masa... dan perasaan...

betapa kami semua diuji...

aku tahu ya tuhan... Kau takkan membebankan hambaMu dengan sesuatu yang tak mampu mereka pikul.

jadi Kau berikanlah selalu dan berterusan kekuata dan ketabahan kepada kami dalam menghadapi musibah ini.

Ya Tuhan... kepada Mu kami berlindung dan kepadaMu jualah kami memohon pertolongan....

makbulkanlah permintaan kami....

0 comments: