kuasa cinta dari luar...

19 October 2009
berat beban yang dipikul bukanlah perkara mudah untuk dihuraikan pada setiap individu. jika tersilap bicara bimbang-bimbang orang lain pula terkesan dan terikut moody sama.

pernah satu ketika dulu aku meluahkan beban dipundak pada seorang teman. balasannya mudah "buat apa cakap". aku mengerti kerana teman yang sama juga mengalami dilema yang maha hebat seperti yang aku rasai.

lantas aku tidak pernah sesekali dan berjanji akan menahan diri jika ada sesiapa yang meluahkan rasa mereka padaku dari rasa marah atau sesuatu yang membuatkan mereka rasa sedih.

namun apabila beban dipundak semakin memuncak. peyelesaian harus dicari. berdiam diri akan membibitkan nanah dan akhirya aku akn mereput dan mati tanpa siapa sedari.

petang semalam ketika pulang dari metting aku merasa lemah yang teramat. hatiku jad ragu dan semangatku malayang2 ditiup angin. berkali2 aku memerah otak agar mengingatkan Allah, rasa kasih sayangNya buat aku tenang seketika.

namun ku panjatkan doa juga agar beban ini terlepas dan bebas dari pundakku.

Maha besar Tuhan yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang. sesungguhnya kasih sayangMu ada dimana2.

sewaktu melangkah ke cafe, tiba-tiba aku terpandang kakak yang selalu jual air itu. dia sedang memangku seorang budak kecil. apabila mata kami bertembung dia lantas tersenyum.

dan serta merta aku merasa semua bebanku hilang. senyumannya umpama belaian lembut yang menyuruh aku bersabar kerana pertolongan Allah itu sentiasa hampir pada orang-orang yang bersabar.

hariku kemudia jadi eria dan senyuman itu menyuruh aku terus bersabar dan memanjangkan munajat padaNya.

Alam berbicara dengan kita dalam diam. tanpa kita sedari. apa yang perlu kita lakukan adalah berhenti seketika dan melihat dan mendengar dengan teliti. lantas pasti ada kasih sayangNya yang akan menyapa kita.

0 comments: