KL mahu gegar lagi, kali ni bukan sebab amaran Tsunami

02 October 2009

2 tahun dulu penyanyi Beyonce yang terkenal dengan single "Umbrella" pernah membatalkan siri konsertnya di Malaysia gara-gara bantahan dari rakyat Malaysia yang tidak mahukan hiburan melampau dari artis luar, namun kini beliau kembali.

peliknya, Dato Sri Dr. Rais Yatim memberikan statement:

dipetik dari mStar.com.my
Tiada sebab halang Beyonce adakan persembahan kata Rais

KUALA KLAWANG: Tidak ada sebab untuk menghalang penyanyi terkenal dari Amerika Syarikat, Beyonce mengadakan persembahan di negara ini jika beliau mematuhi syarat dan peraturan, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Katanya ia juga bukan satu perkara baru apabila seorang penyanyi terkenal barat ditentang dari datang ke Malaysia.

"Sekiranya beliau menunjukkan aurat dan sengaja melanggar peraturan yang dikenakan pihak berkuasa maka beliau tidak dibenarkan," katanya kepada pemberita selepas menganjurkan majlis rumah terbuka beliau yang dihadiri oleh kira-kira 5,000 rakyat lapisan bangsa di sini pada malam Sabtu.

Katanya, pihak yang menentang itu harus sabar dan lihat dulu, jika pertunjukkan itu tidak menepati peratutan perundangan dan agama, ia sudah semestinya salah.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai kedatangan Beyonce pada 25 Oktober depan meskipun banyak pihak yang menentang dengan alasan ia menjatuhkan moral remaja negara ini. BERNAMAnampaknya pihak kementerian seolah-olah tidak faham dengan kehendak rakyat Malaysia.

pandangam peribadi

walaupun Beyonce bersetuju untuk mengenakan pakaian yang menutup aurat namun, bagaimana dengan pergaulan bebas yang akan terus berlaku pada malam itu.

Bukankah kita baru sahaja mendapat amaran dari Tsunami, kenapa kita semua tak pernah faham dan cuma mengambil pengajaran dari apa yang berlaku di sekeliling kita.

fahamkah beyonce maksud menutup aurat. artis itu memang terkenal dengan keseksiannya dan beliau juga pernah di label sebagai simbol seks.

adakah pemimpin negara perlu bersikap tunggu dan lihat? haruskah kita melihat sahaja begaiman anak-anak muda terutamanya yang Islam bercampur bebas, bersosial macam tak ada agama, berzina... haruskah kita melihat sahaja dan kemudian baru mengambil tindakan?

apakah pemimpin faham akan tugas mereka?
Rais gagal memahami tanggungjawab pemimpin yang sebenar yang tugasnya bukan sekadar menjaga kebajikan dan hak rakyatnya, tetapi menjaga aqidah, akhlak dan moral rakyatnya supaya tidak lari dari kehendak Allah dan RasulNya.

ketika nabi Daud a.s dipilih menjadi pemimpin, Allah mengingatkan Baginda tentang tanggungjawab pemimpin.

“Hai Daud, sesungguhnya Kami menjadikan kamu khalifah (penguasa) di muka bumi, maka berilah keputusan (perkara) di antara manusia dengan adil dan janganlah kamu mengikuti hawa nafsu, karena ia akan menyesatkan kamu dari jalan Allah.” ( Surah Sad, ayat 26)

sungguh menyedihkan kita beramal dan baru lepas graduate dari madrasah Ramadhan, namun tak sampai sebulan kita sudah mahu kembali ke alam yang sungguh dimurkaiNya.

banyak reason yang mereka omokkan antaranya:

1) kedatangan Beyonce dapat menarik lebih ramai pelancong ke negara kita.

bagi saya kalau beyonce tak datang pun dah memang banyak pelancong. kalau setakat datang tengok tak apa, macam mana kalau yang datang (peminat dari negara luar) bawak budaya dorang dalam konsert di Malaysia ni, tak ke haru jadinya.

2) menyekat kebebasan

ingat2lah... awak tu muslim, kira baik ada orang nak ingatkan dan tolong sedarkan korang dari terlibt dalam perkara2 yang dimurkai Allah.

semua agama mahukan umatnya punya moral yang baik. adakah kita mahu anak2 kita pulang esok pagi selepas bermalam bersama teman lelakinya? atau adakah kita mahu anak2 kita pulang lewat tengah malam dala keadaan yang....

Hiburan Melampau...

gegaja sosial kat Malaysia ni pun kementerian tak mampu nak banteras, ini nak bawak masuk satu lagi medium untuk muda mudi tak ingat dunia.

Protokol ke-10 Zionos: 8 Agenda Yahudi untuk Merosakkan Ummat Islam.

1. Song
2. Sex
3. Smoke

4. Sport
5. Fun

6. Female
7. Fashion
8. Food

pikirlah sendiri....

~rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan~
lepas ni apa pulaklah...

0 comments: