benci asement!

14 October 2009
secara terus terang aku cakap aku memang tak suka aement. aku suka buat asement tapi aku tak suka anta asement. kenapa sebab aku buat asement bila aku sudah faham apa yang diajarkan dan untuk apa hantar kalau asement itu akan terperuk di meje yang tak sepatutnya. kalau ia hanya sekadar untuk 5% atau 10% beritahu aku boleh bawa asement yang aku buat dan tunjuk kemudia berilah berapa markah asal jangan perkasamkan hasil kerja dan perahan otak aku.

sejak sekolah menengah, matrik dan degree aku tak pernah submit asement yang diberi pada aku melainkan:

1) leturer tampal notis kat board dia dan terpampang nama aku yang kata mesti hantar
2) lecturer sound dalam kelas dan kata mesti hantar cik pencari sinar
3) asement berkumpulan... aku tak buat group susah nak gerak
4) asement yang kata kau msti hantar kalau tak nanti grade kau kena potong.

dan semestinya ianya dihantar atas rasa terpaksa dan akhirnya aku akan meniru sahja... namun ada yang aku cari2 kembali yang aku buat kumpulkan dan beri pada lecturer. that mine... memang tak cantik sebab saya buatnya dengan berfikir...

hari ini aku dimarah didalam kelas sebab tak pernah hantar asement untuk subject hazard. dalam kelas tu aku seorang aje pelajar degree yang tak hantar asement yang lainnya semua pelajar post graduate. rasanya ramai yang bengang dengan aku sebab menjawab bila prof rozainee tanya kenapa tak hantar asement.

i just want to be my self... aku buat semua asement dia cuma aku simpan ia untuk diria ku tanpa aku fikir ianya penting untuk aku hantar. aku bimbang hasil usaha aku akan disimpan sahaja.

then disebabkan geram prof kata aku kena pergi subject lain sebab aku kemungkinan besar akan fail subjet ni. dan perlu ingat ini tahun akhir aku. sebarang kefailan boleh membuatkan aku extain dan ianya sangat menakutkan!

lepas pulang ke bilik aku tahu ia salah aku... aku dah besar perlu berubah. tak boleh ikut kepala aku dan keselesaan aku. penting juga untuk lecturer melihat kerja kita. bukankah itu sebagi tanda mereka mengambil berat terhadap kita.

esok aku akan pergi jumpa dengan prof. seriusly aku memang takut. tapi aku kena hadapi juga. ini semua berpunca daripada rasa ego, selfish dan sikap tak ambil kisah aku. belajar dari kesilapan lagi... kesilapan yang menyakitkan yang kadang2 buat aku rasa bodoh...

YA Allah bantulah hambaMu ini, Kau lembutkanlah hati Profesor aku untuk memafkan kekhilafan hamba yang kerdil ini.

SubhanaAllah apalah yang sering aku lakukan.. asyik2 menyusahkan orang sahaja....

hamba yang lemah...

0 comments: