kenapa mesti pergi?

02 September 2010

dah 2 hari saya tunggu Alex reply email saya. saya perlukan confermation dari dia sebab saya nak further study tentang filter yang akan saya guna di kilang saya. tapi masih belum ada jawapan.

rupanya Alex dah resign....

saya kenal Alex waktu saya training di F10. saya suka menyebok bila Alex check line. kenapa? sebab Alex pun newbie juga. dia masuk awal sebulan dari saya. so saya rasa boleh learn more bila kerja sama dia. ap yang dia tanya, apa yang dia check dan apa yang dia perhati sama penting dengan apa yang saya kena buat =) kadang2 bila saya takut nak marah LB sebab tak buat kerja diaorang saya akan bagitahu Alex. then Alex akan warning diorang sambil saya berdiri belakang Alex.. hehe kaki kepoh kan =)

bila kami dua orang ditugaskan kena buat label untuk procedure yang betul discharge acid, saya pergi amik gambar dan buat procedure... rupanya salah dan Alex yang betulkan, pritkan dan tampalkan untuk saya sebab waktu itu saya dah pindah ke F20 sementara menanti F21 yang beberapa bulan lagi baru boleh run.

kenapa mesti pergi?

entry ni bukan hanya untuk Alex... tapi untuk Wei Wei yang bekerja dan duduk satu production room dengan saya di F20. Wei wei satu high scool dengan saya. kelakarnya kami pura2 macam baru kenal. mostly saya akan buat sport check line, cari pasal dengan LB then report sama Wei Wei... aiyo jahatnya saya susahkan dia walaupun dia sudah banyak kerja. nak buat macam mana lor saya sangat kenal kamu =)

tapi wei wei pun resign ...

kenapa mesti pergi?

ada juga beberapa orang yang saya kenal kata mahu resign.. tapi saya yakin diorang takkan resign melainkan dapat offer menggila~

kenapa mesti pergi?

masa first interview saya di TG saya pu patah hati nak kerja di TG. kena psyco habis2an dalam interview sampai saya doa kalau betul kerja ni sesuai untuk saya maka permudahkan dan kalau tak sesuai redhakan hati saya (cewah macam doa cari jodoh pulak)

then dapat panggilan 2nd interview dengan general manager. dalam 2nd interview tu baru saya realise that saya sangat mahu kerja ni. dan alhamdulillah saya pun dapat =)

setelah 2 bulan saya sangat enjoy dengan kerja ni. mungkin sebab saya dapat colleague yang best dan masih belu di tahap stress yang melampau~
adakah TG memenuhi expectation saya? TG dipenuhi dengan rata2 fresh graduate, bagi saya ini peluang dan ruang untuk memenuhi expectation kamu. jangan harapkan company yang akan penuhkan expectation kamu sebaliknya cari jalan bagaimana memenuhi ur expectation.

saya suka berbul dengan fook yong. sangat suka control dan sentiasa mencadangkan pelbagai control system yang berteknologi tinggi walaupun semua ideanya ditolak.. yalah to high cost ma.. 

jadi kenapa mesti pergi?

think twice.. bila membuat keputusan perlu ada perancangan..

moral of the story...

bila anda melakukan sesuatu anda harus suka apa yang anda lakukan, faham dengan apa yang anda lakukan dan belajar untuk mendalami apa yang anda lakukan kerana di pertengahannya anda akan menemui apa yang anda cari dan dipenhujungnya apa yang anda perlukan untuk mara lebih jauh lagi..

tapi saya tak salahkan bila Alex, wei wei dan yang lain2 memilih untuk pergi.. mungkin mereka ada formula mereka sendiri
jadi come out dengan formula anda dan berexperimentlah.... 0 comments: