selamatkan siapa?

02 April 2010

hari ini sudah 2 bulan, 2 minggu da 2 hari saya memiliki en.D (Nikon D3000), selama itu jugalah sudah pelbagai moment yang saya rakamkan.

jujur sekali saya katakan subject yang paling gemar saya rakamkan adalah manusia terutamanya yang berbentuk candid. dalam merakamkan aksi, selalu saya berkata pada diri setiap gambar perlu punya cerita. sama seperti Tuhan yang menciptakan sesuatu perkara penuh dengan hikmahnya. bukan mahu menandingi Tuhan tapi mahu mengambil iktibar dariNya yang menjadikan sesuatu tanpa sia-sia.

perkenalan dengan ramai photographer secara maya amat menyenangkan. kami berkongsi hasil karya dan saya menanam niat untuk menonjolkan diri sebagai photographer muslim walaupun kadang-kadang bahasa dan taiping saya agak kasar dan huahua...
cukuplah gambar yang memberikan makna pada segalanya.

saya masih ingat pada suatu hari saya terpandang pada beberapa album di fb tentang portrait of muslimah. namun pemakaian muslimah yang cuba ditonjolkan agak lari dari apa yang saya ketahui. muslimah moden, itu kata mereka.

merasa terpanggil untuk memberikan khalayak pada kehidupan muslimah yang sebenar maka saya dengan selamba dan berani mengeluarkan entry yang memaparkan gaya, ragam dan keletah muslimah dalam pemakaian yang insyaAllah pada say sempurna. dikesempatan itu elemen kasih sayang dan ukhwah saya terapkan. tidak kurang itu saya lampirkan kata-kata cinta akan persahabatan kerana Tuhan.. 

dan hasilnya... ada beberapa yang menghantar mesej kepada saya (photog yang saya tidak pernah bersua) dan memohon untuk menggunakan kata-kata dan berasa kagum dengan kehidupan muslimah yang pada mereka merasakan sangat tertutup dan 'eksklusif " dan sukar didekati.

malah ada seorang siswi jadi tertarik pada baju labuh dan tudung besar serta beranggapan ianya bukan lagi sesuatu perkara yang pelik memakainya untuk beriadah.

mungkin kadang-kadang saya agak keterlaluan hingga habis semua gambar2 sahabat saya publishkan. namun saya mahu tegaskan tidak pernah ada niat untuk mengeksploitasi atau apa-apa yang menjatuhkan mereka. niat saya cuma satu menunjukkan inilah "kita" yang sebenarnya terlalu banyak masyarakat di luar sana yang tidak tahu dan beranggapan akan perkara yang entah apa-apa.

muslimah moden, saya bimbang jika satu hari nanti anak-anak kecil akan beranggapan muslimah itu seperti muslimah moden yang pemakaiannya kita sendiri kritik, namun pernahkah kita terfikir mereka sendiri kurang terdedah dengan gaya seorang muslimah.

itu fikiran saya... sungguh diri ini memang kecil dengan ilmu, cuma mengaharapkan usahanya yang sedikit ini dapat memberikan sesuatu untuk Dia yang dia cintai...

lambakan muslimah moden sudah banyak di pasaran... katakan pada saya bagaimana kita mahu katakan kesempurnaan yang sebenar?

"sungguh, kamera itu akan di tanya oleh sang Pencipta, apa yang telah tuan kamu lakukan pada kamu untuk Aku...."

nasihati dan teguri saya andai saya tersilap... =)

namun saya takkan berhenti dengan apa yang saya lakukan.. cuma lepas ini kena lebih kreatif lagi =)

setiap perkara datang dengan pro dan kontranya... melihat pada satu arah membawa kepada ketidakadilan dalam pentfsiran. terpulang pada kamu mahu bagaimana menterjemahkannya dalam bicara yang membawa kebaikan pada semua~


0 comments: