camera mahukan aku~

06 January 2010
dulu masa aku beli s560 aku ingat camera tu dah ukup power untuk aku, sampailah pada satu saat aku mula rasa bengang disebabkan ke'limit'an yang ada pada camera tu. then aku mula servey kat internet bagaimana mahu menghasilkan gambar yang memenuhi segala yang aku mahukan. aku berharp sangat akan menemui satu camera yang gambarnya dapat menghasilkan sesuatu yang sebijik seperti yang aku lihat.

dan kemudia aku ditemukan dengan nikon d90...

bagus untuk amatur dan gambar yang dihasilkan juga cukup tajam. menanam hasrat untuk membeli dengan harga yang diservey waktu itu dalam rm4.5k body + kit lens...

malangnya dengan hanya ber'status' sebagai seorang student ternyata impian itu sangat dangkal dan tercapai duit poketku... tapi impian itu tidak mati disitu. masih menanmkan hasrat mahu memilikinya juga.

then kemudian aku berkenalan (secara maya) dengan beberapa photographer...

pelbagai jenis camera aku kenali antaranya seperti d60, d70, d80, d200 dan banyak lagi.... kebanyakan mereka menggunakan camera jenis nikon. cuma mungkin trend di indonesia lebih banyak yang gemarkan canon.

bagi aku canon lebih mahal dari nikon, dan untuk memudahkan penyelenggaraan nikon lebih mudah sebab ramai photographer yang aku kenal menggunakan nikon.

bau-baru ini ada seorang mencadangkan aku membeli camera d60 bersesuaian dengan budget aku. masalah d60 adalah camera ini tidak mempunyai perakan video. bagi aku itu tidak menjadi hal kerana aku bukan mahu bermain video, malah aku sudah ada camera compact yang boleh menangkap video. cuma kat teman2 d60 lensnya digital..

celaru juga hati aku nak membuat pilihan. nasib baiklah kita sebagai orang Islam ni ada solat istikharah...

mei chen kata, better amik d60 sebab aku beginner... improve skill dulu kalau dah teral nanti baru amik yan power...

jiwa aku pun kata macam tu... nak tunggu beli yang lain tak kan ada punya dengn aku yang tak pernah ada pendapatan sendiri mengaharapkan duit jpa je...

maka....

0 comments: