istilah sibuk?

26 August 2009
sudah lama rasanya tidak mengupdate blog ini. memang terlalu sibuk. dengan PSM, dengan group work, dengan asignment dan bermacam lagi. keluar jam 8.00 pagi dan pulang ke bilik jam 5 petang. malamnya jam 10 sehingga 12 sambung dengan discusion pula. entah bila waktu senang pun aku tak tahu. pernah sekali berbuka atas motor. namun itu bukanlah rungutan. malah aku anggap sebagai satu pengalaman yang cukup amat bermakna.

pengalaman tidak dapat dibeli. setiap hari aku melaluinya. menjadi pimpinan dalam organisasi juga merupakan antara pengalaman yang besar dalam hidup aku. teringat sekali waktu pertama kali nama aku dipanggil sebagai pimpinan hatiku runtuh dan terbeban sekali. walaupun hanya sekadar TP sebuah lujnah namun aku tidak pernah merasakan ianya beban yang kecil. menggerakkan satu kumpulan kecil dalam satu organisasi yang besar sebenarnya adalah lebih sukar daripa yang digambarkan. beberapa kali aku dikecewakan dengan balasan sms dari ahli apabila aku jaak bermeeting, bergerak kerja, berusrah dan segalanya. kalau diikutkan hati yang kecewa mahu sahaja aku biarkan sahaja. namun sifat putus asa hanya akan menimbunkan lagi masalah.

semester ini merupakan semester yang terlalu serabut bagiku. namun aku melihatnya dari prespektif sesuatu yang mendewasakan aku. aku keluar seawal pagi untuk masuk ke dalam lab dan meyelesakan psm aku. aku memerah otakku dan mewujudkan keberanian dalam diri aku untuk mengahadapi segala masalah yang wujud ketika menyelesaikan psm. aku mengorbankan masa study aku untuk mengadakan discusion, entah apa lgi yang aku harus lakukan agar semester ini menjadi perfect.

mungkin dalam kesibukan ini aku seakan mengabaikan tentang tanggungjawabku sebagai pemimpin. aku tidak mampu menghadiri meeting sehingga menimbulkan pertanyaan di kalangan sahabat muslimat. tidak mampu untuk pulang ke .... disebabkan masa yang memang terlalu menyengat.

taburlah seribu alasan sekali pun tapi yang pasti aku tetap yang bersalah. entahlah itu yang aku rasakan. manusia yang memberi alasan dianggap sangat hina kerana alasan adalah lesen untuk mengelak dari masalah. lantas bicaraku hanya diam.

kasar sungguh aku ini. tapi memang sukar untuk memahamkan orang. sukar untuk membuat orang faham dan sukar menjadikan orang memahami.lantas kepada Allah aku berserah. hamba ini sangat teruk pengurusan masanya. semoga kekangn yang sentiasa ada ini akan Kau pandu agar tidak lalai dari tanggungjawab aku ...

0 comments: