take rest

15 June 2010

hari ni saya duduk di rumah mak cik berdua dengan adik saudara. mak cik ke bandar dengan anaknya yang lain. mengambil kesempatan ini saya duduk di birai tingkat. disitu tersedia meja. meja berhadapan dengan tingkap. dari luar saya boleh melihat pokok manggis dan pokok rambutan. pokok rambutan sekarang sedang kemerahan. banyak buah2 rambutan yang sudah memanggil2 untuk dipetik.

hari ini cuaca sangat baik. kebosanan tadi saya sempat membuat product shoot. haha tak de keje kan =)

 pagi tadi telefon mama, mintak cuti saya dipanjangkan. ketenangan di kampung buat saya rasa rindu untuk terus tinggal disini. apa taknya pagi2 saya dah keluar ke bendang. lagak macam petani muda pulak =) petang2 pusing kampung dengan budak2 yang akhirnya saya kena belanja air sorang satu =)

tak de bunyi radio di mainkan dengan kuat,. tak de anak2 muda yang bermain shuffle, tak ada orang bergaduh di sebelah rumah, tak ada jerebu, tak ada panggilan ym yang kadang2 membingitkan (heheh) kurang masuk sms (sebab kawasan ni sukar dapat coverage tapi celcom broadband mantap =)), tak ada orang berleter di sebelah saya (hehe sorry mama), tak ada adik yang bising nak itu dan ini dan tak ada benda2 yang kadang2 membuatkan saya rasa rimas. everything so cool~

cuma kat sini bising dengan bunyi si manja. dari tadi asik 'muuukkkk" di kandangnya yang jauh kedepan tapi saya masih boleh bermain cak2 dengan manja. hehe manja, panjang dan pendek.. manja ibu manakala panjang dan pendek anak2nya. 

really sad sebab tak dapat nak download gambar2.. nantilah bila saya dapat my lovely 'cayang' nama laptop saya kat rumah tu. notebook ni kurang install dan sangat sukar untuk kecikkan gambar menggunakan papan kekunci sehalus ni. lagipun saya sendiri tak puas menatap gambar2 dalam skrin yang kecik ni!

some one mesej me dan tanya apa yang kamu rindu saat ini, saat kamu jauh dari tempat kamu?

maka kalau anda apakah jawapan anda?

saya sendiri keliru. off course saya rindukan family saya, cayang saya, keldai bkf saya dan semua yang saya ada...

saya terfikir, selalu saya menyembunyikan segala apa yang saya rasa. menganggapnya sebagai tidak penting. kadang2 saya rasa semua orang akan faham dengan apa yang saya rasa jadi tak perlu nak ditunjuk atau dilayankan sangat. tapi sebagai seorang manusia ianya seakan tidak adil pada diri kita. mengapa harus semuanya disembunyikan. menzahirkan rasa sayang pada diri bukanlah satu dosa. berlaku adil pada mereka yang kita sayang juga bukan satu dosa. merasa sedih atas kehilangan juga bukan dosa. 

selalu menjadi diri sendiri sehingga kadang2 saya sendiri keliru dengan siapa saya sebenarnya, bukankah itu satu kebinasaan pada diri.

bila saya bersendiri begini saya tahu dan tersedar, jarang saya bercakap dengan hati dan memahami masalah2 diri yang sepatutnya saya selesaikan. 

kadang2 kita terlalu sebok sehingga kita berharap orang lain faham kita, tapi kita tak pernah meluangkan masa untuk memahami dan menyelesaikan sendiri masalah kita.

hari ini saya mengambil beberapa masa yang Tuhan lapangkan untuk saya untuk kembali membetulkan saya yang sudah hilang dalam khayalan saya. beberapa keputusan besar dan rasa2 kecewa terpaksa saya hadapi. demi menjaga kesihatan hati pada masa akan datang. sudah masa untuk mengucapkan selamat tinggal pada perkara2 tak pasti dan berkeyakinan melayari hari dengan segala rasa yang saya mampu dalaminya.
ada perkara yang kadang2 sangat buat kita bahagia, tapi tiba2 kita terpaksa meninggalkannya dengan terpaksa kerana untuk kebaikan hari muka. berhadapan dengan ini sangat menghentak perasaan. tapi saya percaya masa akan merubah segalanya.

benarkan, masa juga adalah penawar kepada segala luka...
0 comments: