allergic....

24 December 2009
jam menunujukkan tepat jam 7.50pm.. dan aku sedang lintang pukang bersiap untuk ke kelas waste water di FKKKSA yang akan bermula pada jam 8pm. sewaktu menyarung stokin di kaki aku, aku mula merasakan sesuatu yang agak luar biasa. rasa merengsa di bahagian kaki. merengsa atau rasa gatal teramat. namun aku abaikan sahaja sebab mak selalu kata kalau garu jadi kudis kalau biarkan insyaAllah hilang.

namun sewaktu memandu/menunggang motor ke kelas dalam keadaan cuaca yang hitam pekat tiba-tiba aku merasa gatal di bahagian badan yang sangat menggila. tidak pernah aku alami rasa gatal yang bagai manusia tidak mandi setahun. namun aku membisikkan pada hati mungkin kerana gatal biasa-biasa sahaja walaupun aku sudah mula merasa lain macam. tepat jam 8pm aku sudah sampai ke bilik kuliah. masuk ke bilik kuliah tiba2 aku merasa panas yang teramat di muka. telinga menjadi kebas dan mata seolah disimin. dadaku mula rasa sukar untuk bernafas. maka dengan pantas aku menuju ke bilik air.

alangkah terkejutnya aku apabila melihat di dada cermin wajahku sudah mula ditumbuhi dengan ruam-ruam kecil. tanpa membuang masa aku terus membasuh muka. waktu itulah pelbagai andaian mua bermain di benak fikiranku. perasaan takut menular bersama aliran darah. sekelip mata sahaja wajahku sudah bertukar menjadi merah teramat seperti udang bakar. tengok pun rasa ngeri habis.

merasa takut yang amat aku terus menuju ke kelas. sambil menutup muka aku masuk mengambil beg, namun masih sempat menulis nama pada kertas attendance. nasib baik aku duduk betul2 di pintu keluar. tak sempat nak mintak kebenaran aku terus cabut. entah apa agaknya perasaan lecturer...

sampai ke klinik muka aku berada pada tahap kemerahan yang melampau dan aku sendiri merasakan kebas pada muka. jururawat tu pun terkejut lantas membawa aku terus masuk ke dalam bilik doktor tanpa menghiraukan pasient2 yang lain.

akhirnya aku diberi suntikan dan ditahan selama 2 jam bagi membetulkan kembali penafasan aku (walaupun aku masih merasa sesak sekarang ni).

alhamdulillah kebas di mukaku mulai hilang, namun merah2 masih banyak. kata jururawat insyaAllah esok akan baik....

hm... inilah first time aku kena allergic dan yang peliknya aku tak tahu apa yang menyebabkannya. namun ini aku ambil sebagai pengajaran agar selepas ini aku akan menjaga makanan dan tempat tinggalku agar bersih dari segala anasir2...

alhamdulillah semakin beransur pulih.

tapi yang pasti keadaan aku tadi sebijik macam "the Thing" dalam fantastic four tu...

0 comments: