gelombang keadilan...

28 December 2008
ku melangkah kaki dengan pasti
menerobos segala onak duri
generasi baru yang telah dinanti
tak takut dicaci tak gentar mati

bagai gelombang terus menerjang
ku tumbangkan segala kezaliman
dengan tulus ikhlas untuk keadilan
tika ISLAM gapai sejahtera

takkan surut walau selangkah
takkan henti walau sejenak
cita kami hidup mulia
atau syahid mendapat syurga...bersemangat rasanya setiap kali teringat lagu ini. rasanya kalau boleh tiap2 masa nak nyanyi dengan sahabat2 yang lain. terasa 'ruh' lagu ni bila dinyanyikan bersama2.

entahlah. tapi itu yang aku rasakan. lebih kurang seminggu menjalani tarbiah buat aku terfikir... selama ni aku buat kerja ikut kefahaman atau semangat semata-mata.

dan aku dah ada jawapannya... mujurlah pentarbiahan kali ini menyedarkan aku banyak perkara. bersyukur aku ke hadrat Ilahi kerana masih menginginkan aku merasai kemanisan tarbiah.

aku sedar betapa kurangnya ilmu di dada, tapi ia bukan penghalang untuk aku dan sahabat2 yang lain maju ke depan. ia bukan alasan untuk aku berundur dari pertempuran ini. setiap hari manusia belajar. setiap masa manusia akan sedar akan dirinya... dan setiap kali itulah mereka mencari resolusinya... maka terhasillah manusia yang baik dari sehari ke sehari.

alhamdulillah... aku memperoleh kesedaran... namun kesedaran ini harus lahir bersama usaha. ya ALLAH beri kekuatan pada hamba-Mu ini untuk mengkoreksi diri. agar lahir muslimah sejati yang takkan tunduk pada kepincangan, yang akan selamanya mendokong perjuangan. alhamdulillah ya ALLAH, kau hadirkan sahabat di sisiku yang tak pernah jemu mengajarku.

menjadi yang terbaik tidak mudah... tapi sekurangnya mencuba menjadi terbaik... itu yang lebih baik...

ayuh... tingkatkan pemahamanmu.. moga kita tidak tersungkur... moga kita tidak hanyut... ayuh sahabat... bantu aku selalu...

0 comments: