manusia dan tumbuhan

05 April 2010

kibo adalah sejenis pokok yang diselamatkan oleh doraemon dan nobita daripada mati ditebang. cerita ini adalah mengenai nobita dan kawan-kawan yang sangat menghargai akan alam semula jadi.

sewaktu menonton kartun ini, puak pokok2 yang berada di planet lain mahu menyerang dan menghapuskan manusia. namu kemudia bangkit sebatang pokok tua yang berkata "manusia takkan dapat hidup tanpa tumbuh2an kerana tumbuh2an menghasilkan gas oxygen untuk manusia hidup."

manusia dan tumbuh-tumbuhan saling memerlukan!

hebat ciptaan Tuhan, tumbuh2an berfotosintesis untuk menghasilkan oxygen bagi manusia dan makhluk2 lain. sedang tumbuhan menyerap carbon dioxide daripada pelbagai sumber yang menghasilkannya. namun kerana pelbagai sumber yang menghasilkan CO2 ini menyebabkan bumi semakin dipenuhi dengan gas CO2 sehingga menipiskan lapisan ozon dan mengakibatkan pemanasan global. perkara ini secara tidak langsung menyebabkan hutan2 terbakar dan memburukkan lagi keadaan.
sikap manusia yang terlalu mementingkan pembangunan dan kemajuan sehingga hutan2 di tarah tanpa belas kasihan. tiada lagi hutan yang hijau yang tinggal hanyalah hutan simpan.

mungkin manusia belum sedar akan kepentingan tumbuhan yang memberikan sumber utama untuk mereka bernafas dan hidup.

walau sehebat mana manusia.. mereka masih perlukan tumbuh2an yang tidak bergerak itu. untuk menyalurkan sumber oxygen... ingat tu!


0 comments: